Lappjordhytta 27/1 - 1/3

Nu blir det liksom flera turer i en tur. Vi gick från Tornehamn, över Torneträsk och upp i skogen till Lappjordhytta, som ligger på norska sidan. En tur där på eftermiddagen och sedan övernattning. Snön var mjuk, vilket är en stor skillnad jämfört med Gränsen. Riktigt kul att vara på hyttetur, och vilken hytta sen! Helt fantastisk!

Dag två, en eftermiddagstur igen. Först upp, sen ner, sen upp på andra sidan gränsen till Sverige. Två korta varv där, och sen ner och upp till hyttan igen. Mjuk snö och ganska kort men trevlig åkning. Kallt. 

Dag tre, sen start efter städning och sånt. Ner i dalen med fullpackad ryggsäck, och efter att ha gått på leden mot Pålnostugan ett tag, gick vi upp i skogen för ett åk. På ca 530 möh sprack det upp rejält framför Annika som spårade, och vi vänder neråt. Ett område med låg konsekvens och sannolikt väldigt liten lavin om det skulle släppa, men ändå rätt beslut. 

Superfint åk med lite småsläpp. Ner på leden igen och Carin var en hjälte med raceskidor och stor pulka. Lite lunchpaus vid Pålnostugan, och jag och Carin inser att vi behöver skynda oss över Träsket till Björkis för att hinna med tåget tillbaka till Gränsen. Bilen från Tornehem hade åkt redan dagen innan. 

Efter ca en timme och fyrtio minuter är vi äntligen framme vid vägen upp till Björkis. Om vi hinner med tåget är ytterst tveksamt och vi försöker lifta istället. Det kommer inga bilar och vi går upp till tågstationen ändå. Efter försenade tåg och lite sånt, får vi tillslut lift till Gränsen. 

Slutsats är att hyttetur är helt underbart och att Torneträsk är sjukt långt.

Medverkande var Lo Antonnson, Jonas Ritsle, Sara Skoglund, Annika Sjöberg och Carin Wikström.