Islandstips!

ISLAND!!

 

Nr 1.

 

Hyr en bil. Jag har absolut ingen koll på lokaltrafiken, men kommer inte heller ihåg att jag såg bussar osv. De allra flesta turer börjar också där det liksom inte bor någon eller finns någon by, så är nog svårt utan bil även därför. Man behöver ingen monstertruck, men fyrhjulsdrift är nog ett måste. Kom ihåg att alltid hålla stadigt i alla öppna bildörrar, försäkringen täcker inte en sönderblåst dörr.

 

Se till att ha pannlampor, jävulskt varma kläder och torra sockar lättillgängligt när ni kör. Och lavinspadarna. Alltid. Lite av ett mamma-tips, men får inte glömmas bort på Island. Den stora vägen som går runt ön är ofta ganska exponerad för vind och snödrift, och vädret kan verkligen slå om från fint till full storm på några minuter. När man kör över ön och inte längs kusten, finns oftast typ ingen bebyggelse heller.

 

Ha en uppdaterad karta med inritade bensinmackar med er. Trots att Island egentligen är ganska litet känns det sjukt stort och det är ganska ordentliga avstånd. Man kan verkligen fastna mitt ute i ingenstans.

 

nr 2.

 

Mys runt i Reykjavik. Sjukt trevlig liten stad. Det finns en butik som heter Fjallakofin där vi köpte gas till köken och en del kartor och så. De hade även lite koll på turer osv, så kan löna sig att fråga runt där. Särskilt om någon varit och turat nyligen eller vet något om förhållandena just nu.

 

Nr 3.

 

Jag vet inte hur ni tänkt att bo, men ska ni tälta, försök hitta torr mark. Det är väldigt mycket bekvämare. Det finns på ganska många ställen eftersom det är varma källor typ överallt. Dock är det svårt att hitta en naturlig varm källa som kan bada i, det gjorde aldrig vi.

 

Nr 4.

 

Bada! I Januari lär det vara rätt kallt och mörkt och så, och det är alltid gött med ett härligt bad. I princip varenda lite by har ett badhus, med uppvärmda utomhuspooler i olika temperaturer. Det brukar finns från 30° upp till typ 44°. Plus ångbastu och såklart duschar och så. Kostar typ 20-30 kr att besöka, sjukt värt. 

 

Nr 5.

 

Handla typ all mat i Reykjavik. Bilen blir ju kyl/frys ändå. Det finns knappt mataffärer i de mindre byarna, och vad jag kommer ihåg var det ganska begränsade öppettider. Det finns dock mackar på många ställen, men de var rätt dyra. Vi handlade i en gigantisk mataffär på Kringlan köpcenter i Reykjavik.

 

Nr 6. 

 

Angående ställen att åka till, så rekommenderar jag Dalvik och byarna/vikarna väster om det, Olafsfjordur och Siglufjordur. Även Akureyri är fint, men har inte koll på någon skidåkning där. Vi åkt mest i Skidadalur, där det fanns alla olika aspekter och inga anmarscher. Parkera vid sidan av vägen och börja tura direkt. I den dalen finns en livstid av åkning om man så vill. Bergen är väldigt ”riktiga” liksom, så det gäller att veta vad man håller på med och ta det ganska lugnt. Fråga på guidebyråer och i affärer. Det finns någon guide i Dalvik, men vet inte riktigt var.

 

Vestfjordarna är också riktigt fint, och där är bergen lite brantare men mycket rännor. Isafjordur är en av de coolaste småstäderna jag varit i, och där finns också lite skidkultur och guider. 

 

Om ni vill ha tips på en specifik tur, så var den bästa vi gjorde från vad som kan ha varit en golfbana i Olafsjördur. Vi startade här: https://www.google.com/maps/place/66%C2%B003'53.7%22N+18%C2%B041'07.4%22W/@66.064923,-18.6875847,393m/data=!3m2!1e3!4b1!4m6!3m5!1s0x0:0x0!7e2!8m2!3d66.064923!4d-18.6853964?dcr=0 Och gick in i dalen och upp på vänstra sidan ganska långt in. Där var det dock en ganska lång anmarsch, och perfekta lavinsluttningar, men vi hade bra förhållanden. Jag har inte koll på ljuset i januari, men kanske är dagen för kort för denna tur då. Sjukt fint och bra åkning var det iaf. Det var folk som åkte heliskiing där också.

 

 

 

Nr 7.

 

Jag vet inte hur länge ni har tänkt vara där eller hur er plan ser ut, men ett tips är verkligen att göra andra grejor än att bara gå på tur. Det kommer vara dåligt väder säkert mer än en dag, och då kan man rida Islandshäst, bada, gå på byn eller kanske fiska om man gillar det. Sen får man heller inte var rädd för att gå på tur om vädret inte är perfekt, för det kommer det antagligen inte att vara. Dock måste man vara beredd att vända om precis när som helst.

 

Nr 8.

 

Blue Lagoon är Islands största turistfälla. Visst, det är trevligt och det gör sig bra på instagram, men egentligen kanske inte värt pengarna. Det är ett badhus, inte en spaanläggning. Sjukt fint och välgjort, men mycket kostar extra, och inträdet är 10 gånger dyrare än de vanliga badhusen som finns överallt. Men det blåa vattnet är ju coolt. Gå dit om ni verkligen vill, hade jag varit på en tight budget hade jag skippat det, eller bytt det mot att käka på restaurang typ.

 

Nr 9.

 

På tal om restauranger så finns det ett ställe som heter Seabaron i hamnområdet i Reykjavik som har sjukt god och billig hummersoppa. Värt att prova! Vi käkade alldeles för mycket på pizza och kebabställen hör vi var där, och det är lite som i Norge. Dyrt och ganska kasst. Hamburgerfabrikken är gött om man gillar burgare (med kött dock), kostar som det hade gjort i Sverige typ. 

 

Nr 10.

 

Det viktigaste, njut! Island är typ mitt favoritland. Det är som en blandning mellan Norge och Kanada ungefär. De allra flesta kan engelska, så det borde vara lugnt. Matpriser är ungefär som i Sverige, vissa saker dyrare, vissa billigare. Finns bara lättöl i mataffärer, annars är det någon slags systembolaget-liknande burk som gäller. Rätt dyrt dock, vårdare att köpa i tax-free på Arlanda om man ha nåt med sig. 

 

Hade superbra!