Bröd!

Jag har lyckats med att baka surdegsbröd. Det tog fem ordentliga och två halvdana försök. Som vanligt när jag lagar mat eller bakar så finns inget specifikt recept som jaghar följt eller kommit fram till, men jag har försökt notera det viktigaste i mina bak. Jag har lyckats fler gånger efter det första brödet som blev bra, men inte alla gånger, trots att jag försökt göra ungefär likadant. Vissa saker har fungerat, vissa inte. Mitt mål har varit att få ett saftigt bröd utan så mycket smak av det syrliga i surdegen. Det ska vara mjukt, men luftigt och lätt. Jag gillar inte heller när skorpan är för hård. 

Det här är det jag kommit fram till, mitt recept så att säga:

IMG_0843.JPG

Fördegen är superviktig. I början gjorde jag en vanlig deg direkt, och det fungerade inte alls. Ta nästan all surdeg från det man har den i, och blanda ut med mjöl och vatten så att det blir tre till fyra gånger så mycket och i samma konsistens. Plasta in och lämna i 6-12 timmar ungefär. Fyll även på surdegsburken såklart. Man kan fylla på med den jästa fördegen, men det brukar jag oftast glömma bort, och det funkar lika bra med nytt mjöl och nytt vatten. 

Fördeg efter ca 12 timmar

Fördeg efter ca 12 timmar

Blanda degen ordentligt. Alla recept jag läst har sagt att det blir bäst i degblandare, och det tror jag verkligen stämmer. Jag har ingen bakmaskin eller liknande, så att blanda och knåda för hand funkar. Vik om och om igen, forma till en boll. 

Det blir bäst om degen är lite lite fuktig och klibbig när man ska baka. Brukar jäsa över natten eller över dagen, 8-14 timmar ungefär. Oftast blir det bäst runt 10 timmar i rumstemperatur. Vi har en väldigt liten kyl hemma, så jag har inte kunnat jäsa degen där. Men jag har märkt att när degen jäst länge, upp mot 20-25 timmar, så har det blivit syrligare bröd. 

Ojäst degklump

Ojäst degklump

Det har också blivit bäst om jag inte rört degen så mycket från jäsning till att den åker in ugnen. Det finns ju jäskorgar, där det är mening att man bara vänder ner brödet på plåten eller vad man nu bakar med, så att brödet blir som det har jäst. Jag har ingen jäskorg, och har provat med mjölade skålar och liknande utan framgång. Bunke funkar, men att bara lyfta över och kanske vika en gång eller två är bäst.

Skorpan blir godare och brödet blir jämnare om man bakar i en gjutjärnsgryta. Den värms upp med ugnen och så lägger man i brödet när den är varm. Den gången det blev bäst hade jag ugnen på 220° varmluft, och bakade i kanske 40 min, innan jag sökte till 175 och bakade i ca 15 minuter till. 

Färdigt!

Färdigt!

Låt det svalna ganska ordentligt innan du skär i det. Tråkigt, men det blir bättre då.

Baka ofta. Både bröden och surdegen mår bättre av det. Det är galet mycket billigare än att köpa bröd också. Ett hemmagjort bröd går på 5 kr, högt räknat, inklusive el och sånt. Ganska svårt att hitta bröd med minsta kvalitet till det priset.